Primark Wprowadza Na Rynek Swoją Pierwszą Kolekcję Jeansów Wykonanych W 100% Z Bawełny Ekologicznej

• Do 2022 roku 160 000 rolników uprawiających bawełnę zostanie przeszkolonych w zakresie bardziej przyjaznych dla środowiska metod uprawy.
  • Program zostanie po raz pierwszy wprowadzony w Chinach i obejmie kolejne tysiące rolników w Indiach i Pakistanie, aby dostarczyć klientom Primark jeszcze bardziej zrównoważoną bawełnę, której historię można prześledzić od uprawy do sklepu

28 sierpnia 2019 r.

Spółka Primark zapowiedziała dziś znaczne rozszerzenie programu Sustainable Cotton, w ramach którego do końca 2022 r. planuje przeszkolić ponad 160 000 niezależnych producentów bawełny w zakresie zrównoważonych metod produkcji w trzech spośród kluczowych krajów pochodzenia bawełny. Akcja ta zwiększa liczbę rolników włączonych do programu ponad pięciokrotnie w porównaniu do dotychczasowego zasięgu. Ekspansja stanowi ważny element stałego zaangażowania sprzedawców detalicznych w minimalizowanie negatywnego wpływu na środowisko i dostarczanie klientom bawełny pochodzącej z bardziej zrównoważonych źródeł w przystępnych cenach.

Bawełna to główne naturalne włókno wykorzystywane do produkcji wielu produktów Primark – od piżam, T-shirtów i dżinsów, po niemowlęce pajacyki, pościel i ręczniki. Bawełna jest często uprawiana przez rolników ze społeczności wiejskich w krajach takich jak Indie, Chiny i Pakistan, gdzie znajomość przyjaznych dla środowiska metod uprawy jest ograniczona. Od 2013 r. Primark współpracuje z ekspertami w dziedzinie rolnictwa CottonConnect i lokalnymi partnerami w celu przeszkolenia kobiet prowadzących gospodarstwa rolne w Indiach w zakresie mniejszego zużycia wody i środków chemicznych. Od samego początku łańcucha dostaw pochodzenie bawełny można śledzić bezpośrednio od pola bawełny poprzez produkcję aż do dostawy do sklepów Primark. Daje to sprzedawcom detalicznym i klientom pełne zaufanie do źródła wykorzystywanej bawełny zgodnej z zasadami zrównoważonego rozwoju, jej wiarygodności ekologicznej oraz pozytywnego wpływu na byt rolników.

Znaczącym krokiem jest obecne rozszerzenie programu na Chiny – jeden z największych krajów uprawy bawełny na świecie i kluczowe miejsce zaopatrywania się w produkty Primark. Primark pracuje z CottonConnect, wraz z partnerem wdrażającym, spółdzielnią Helping Cotton Farmers, nad wprowadzeniem do programu ponad 80 000 niezależnych producentów bawełny w Chinach. Dodatkowi rolnicy płci męskiej i żeńskiej zostaną również włączeni do istniejących programów Primark w Indiach i Pakistanie, co oznacza, że do 2022 r. ponad 160 000 rolników otrzyma wiedzę i środki umożliwiające uprawę bawełny przy użyciu bardziej naturalnych metod.

Każdy rolnik, który przejdzie trzyletni program, zostanie przeszkolony w zakresie najbardziej odpowiednich technik uprawy dla swoich gruntów, począwszy od selekcji nasion, siewu, gleby, wody, pestycydów i ochrony przed szkodnikami, a skończywszy na zbiorach, jakości włókien, klasyfikacji i przechowywaniu zebranej bawełny. Oprócz zminimalizowania negatywnego wpływu na środowisko, program znacznie poprawia byt rolników uprawiających bawełnę poprzez wzrost dochodów dzięki zwiększeniu ich plonów bawełny, a także przyczynia się do oszczędności kosztów nakładów, w tym zużycia wody, nawozów chemicznych i pestycydów. W Pakistanie, gdzie program został uruchomiony dopiero w ubiegłym roku, osoby, które ukończyły pierwszy rok szkolenia, odnotowały wzrost plonów o 11,2% i obniżenie kosztów nakładów o 12,9%, co spowodowało średni wzrost zysku o 26,8%. Wielu rolników przeznaczyło zwiększone zyski na inwestycje w sprzęt do swoich gospodarstw, edukację dzieci lub poprawę warunków mieszkaniowych i stylu życia.

Rozwój programu następuje w obliczu rosnącego popytu ze strony klientów na zrównoważone produkty bawełniane w przystępnych cenach. W 2017 roku, w ramach inicjatywy Primark Cares, Primark wprowadził bawełnę pozyskiwaną w sposób zrównoważony w ramach programu do jednej z najpopularniejszych linii produktów – piżam damskich. Od tamtej pory sprzedano ponad 14 milionów piżam oraz 3 miliony par jeansów, a także sześć milionów kołder i ręczników wykonanych z bawełny ekologicznej, śledzonej w ramach programu bez dodatkowych kosztów dla klienta. Rozszerzenie programy na Chiny i wzrost liczby rolników umożliwią Primark zbliżenie się do długoterminowej ambicji wykorzystywania 100% bawełny pochodzącej ze zrównoważonych źródeł w całym asortymencie produktów.

Alison Ward, dyrektor naczelna CottonConnect, powiedziała:

„Z przyjemnością kontynuujemy współpracę z firmą Primark w ramach wiodącego w branży programu szkolenia większej liczby rolników uprawiających bawełnę w zakresie zrównoważonych metod uprawy. Nie tylko istotnie zmieniamy życie rolników i ich rodzin w wiejskich obszarach, na których uprawia się bawełnę, ale dzięki ścisłej współpracy z firmą Primark i jej partnerami w łańcuchu dostaw jesteśmy w stanie prześledzić tę bawełnę i jej drogę od gospodarstwa rolnego aż do gotowych produktów – co stanowi wyzwanie, ale ważny krok w kierunku zwiększenia przejrzystości łańcucha dostaw. Widzimy ogromny potencjał w społeczności rolników w Chinach i z niecierpliwością oczekujemy bliskiej współpracy z naszym lokalnym partnerem wykonawczym, spółdzielnią Helping Cotton Farmers, w celu opracowania programu odpowiadającego potrzebom lokalnych producentów bawełny”.

Katharine Stewart, dyrektor ds. etycznego handlu i zrównoważonego rozwoju środowiska w Primark, powiedziała:

„Jako wiodący międzynarodowy sprzedawca detaliczny wiemy, że wiele osób polega na nas w zakresie wysokiej jakości produktów bawełnianych w przystępnych cenach. Bawełna jest jednym z naszych najważniejszych włókien i podobnie jak inni sprzedawcy detaliczni polegamy na rolnikach pracujących w społecznościach wiejskich na całym świecie. Dlatego od pewnego czasu kluczowym priorytetem jest poprawa długoterminowego zrównoważenia sposobu uprawy tej bawełny. Szczególnie ekscytujące jest to, że możemy być pewni, że nasza bawełna jest uprawiana w sposób przyjazny dla środowiska, ponieważ jesteśmy w stanie śledzić jej drogę od farmy do sklepu.

„Rozszerzając program na kolejny ważny kraj zaopatrzenia w bawełnę, będziemy mogli zaoferować naszym klientom jeszcze więcej produktów wykonanych z bawełny produkowanej zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju – wszystko po cenach Primark, które nasi klienci znają i uwielbiają”.

KONIEC

Uwagi dla redaktorów:

Informacje o programie Primark Sustainable Cotton

Program Primark Sustainable Cotton został po raz pierwszy uruchomiony w 2013 r. w Indiach – jednym z głównych krajów, z których Primark pozyskuje bawełnę. Poprzez współpracę z ekspertami w dziedzinie rolnictwa CottonConnect i Stowarzyszeniem Kobiet Samozatrudnionych (SEWA) Primark wspierał szkolenie kobiet prowadzących gospodarstwa rolne w zakresie zrównoważonych metod uprawy w celu zwiększenia plonów i zysków z uprawy bawełny.

Po rozszerzeniu programu na Pakistan w ubiegłym roku w obu krajach wzięło udział ponad 28 000 rolników. W ramach rozszerzenia programu Primark Sustainable Cotton na rok 2019, do końca 2022 r. ponad 160 000 niezależnych producentów bawełny zostanie przeszkolonych w zakresie zrównoważonych metod uprawy w Indiach, Pakistanie i Chinach.

Wpływ programu przejawia się w średnich wynikach pierwszej grupy 1251 rolników w Indiach, którzy uczestniczyli w programie w latach 2013–2016. Przez trzy lata ta pierwsza grupa kobiet prowadzących gospodarstwa rolne osiągnęła:

• Średni wzrost zysku o prawie 200% i wzrost plonów o prawie 10%
  • Obniżenie kosztów nakładów o 15,8% (np. poprzez zmniejszenie zużycia pestycydów i nawozów chemicznych, zakup nasion wspólnie z innymi rolnikami oraz obniżenie dodatkowych kosztów pracy)
  • Ograniczenie stosowania nawozów chemicznych o 24,7% i ograniczenie stosowania pestycydów chemicznych o 50,3%, co wskazuje na przyjęcie zrównoważonych ekologicznie metod uprawy
  • Zmniejszenie zużycia wody o 4% ujawniające zrównoważone praktyki w zakresie oszczędnego gospodarowania wodą

Informacje o Primark

Primark jest międzynarodowym sprzedawcą detalicznym, który oferuje ogólnodostępną odzież, kosmetyki i artykuły gospodarstwa domowego w najlepszej cenie. Firma powstała w Dublinie w 1969 roku. Obecnie zatrudniamy 75000 osób, mamy 373 sklepy, z ponad 15 milionami stóp kwadratowych powierzchni handlowej, w 12 krajach: Irlandii, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Portugalii, Niemczech, Holandii, Belgii, Austrii, Francji, Włoszech,USA i Słowenii.

Ludzie często pytają, jak możemy zaoferować wspaniałe produkty przy tak niskich cenach. To dlatego, że prowadzimy Primark nieco inaczej niż inne firmy. Nie zajmujemy się reklamą na szeroką skalę, dlatego nie mamy dużych reklam telewizyjnych. Skupiamy się wyłącznie na sprzedaży naszych produktów w sklepie – nie ma więc żadnych zakupów online ani sieci dostaw. I zawsze oszczędzamy na drobnych rzeczach, takich jak proste wieszaki i metki cenowe, aby utrzymać niskie koszty. Dzięki temu jesteśmy w stanie przenieść te oszczędności bezpośrednio na klienta w formie niższych cen, a mimo że staramy się utrzymać nasze ceny na jak najniższym poziomie, nigdy nie idziemy na kompromisy w zakresie standardów, których oczekujemy.

Dla nas i naszych klientów ważne jest, aby nasze produkty były wytwarzane w fabrykach, w których przestrzegane są prawa pracowników i chronione jest środowisko naturalne. Nie posiadamy żadnych fabryk – pozyskujemy produkty od naszych dostawców, tak jak inne światowe marki detaliczne. Stworzyliśmy zatem zespół ponad 110 specjalistów ds. etyki i zrównoważonego rozwoju środowiska, którzy pracują w naszych kluczowych krajach zaopatrzenia, aby upewnić się, że fabryki, z których pozyskujemy towary, spełniają nasz rygorystyczny Kodeks postępowania, oparty na standardach Międzynarodowej Organizacji Pracy ONZ. Kodeks ten obejmuje wszystkie aspekty, od warunków pracy po płace.

Informacje o Primark Cares

Inicjatywa Primark Cares to wyraźny znak dla naszych klientów, pracowników, partnerów i dostawców, że poważnie traktujemy naszą odpowiedzialność jako duży sprzedawca detaliczny. To przypomnienie, że zawsze inwestujemy we wspieranie ludzi wytwarzających nasze ubrania, i ochronę środowiska. Etykiety Primark Cares można znaleźć na wielu produktach w naszych sklepach. Więcej o naszej pracy można również przeczytać w sekcjach „Ludzie” i „Planeta” na naszej stronie internetowej – primark.com/en/our-ethics

Informacje o CottonConnect

Inicjatywa CottonConnect powstała w 2009 r. i ma na celu wypracowanie rynkowego podejścia, które da sprzedawcom detalicznym i markom, a także rolnikom, szansę jednoczesnego poszerzenia możliwości gospodarczych, zmniejszenia ubóstwa i ochrony środowiska. Aby dowiedzieć się więcej, odwiedź stronę www.cottonconnect.org.