Primark uvádí na trh první řadu džínů ze 100% udržitelné bavlny

• Řada dámských džínů bude k dispozici po celém Spojeném království a Evropě za cenu od 13 liber/17 eur
  • Důležitý krok na cestě za cílem společnosti Primark, aby veškerá bavlna použitá v našich produktech byla získávána udržitelným způsobem
  • Udržitelná bavlna společnosti Primark vzniká z přirozenějších zemědělských metod, včetně minimalizace používání chemických pesticidů a hnojiv, snižování spotřeby vody a zvyšování příjmů pěstitelů bavlny za účelem zlepšení jejich živobytí

Primark uvedl na trh vůbec první řadu džínů vyrobených ze 100% udržitelné bavlny. Vyrábí se ve třech různých provedeních (tmavě modrá, černá a světle modrá). Dámské skinny džíny se začnou prodávat na všech trzích za cenu 13 liber/17 eur. Zákazníci společnosti Primark chtějí fantastickou módu za dostupné ceny a přesně to nabízí tato řada.

Uvedení prvních džínů z udržitelné bavlny na trh je důležitým krokem, díky kterému je Primark o něco blíž využívání bavlny z udržitelných zdrojů napříč sortimentem. Před uvedením této řady se udržitelná bavlna objevila v dámských pyžamech, jedné z nejpopulárnějších řad společnosti Primark, kterých se od uvedení na trh prodalo 11,2 milionů kusů.

Džíny jsou vyrobené z bavlny z programu společnosti Primark pro udržitelnou bavlnu, který byl spuštěn v Indii v roce 2013. Program pomáhá zemědělcům používat přirozenější zemědělské metody, včetně minimalizace používání chemických pesticidů a hnojiv, snižování spotřeby vody, a zároveň vede ke zvýšení jejich příjmů. Po loňském rozšíření programu do Pákistánu společnost Primark oznámila, že do školení se nyní zapojilo více než 28 000 zemědělců¹ na obou trzích. Výsledky ze začátku roku v Pákistánu jsou slibné – zisky zemědělců se již zvyšují. Také došlo k průměrnému snížení použitých pesticidů a hnojiv o více než 20 % a spotřeby vody o více než 15 %.

Džíny, které byly uvedeny na trh v rámci iniciativy Primark Cares, jsou teď hlavní udržitelný produkt společnosti Primark. Předtím to byla nedávná spolupráce s Alice Liveing, ze které vzešel top a legíny z recyklovaného polyesteru a dvě biologicky rozložitelné láhve na vodu. V příštím roce budou na trh uvedeny další produkty z udržitelné bavlny, včetně domácích potřeb.

Paula Dumont Lopez, obchodní ředitelka společnosti Primark, která má na starost nákup, merchandising a design dámského oblečení společnosti Primark, uvedla:

„Jsme hrdí na to, že po úspěšné řadě pyžam z udržitelné bavlny teď uvádíme tuto řadu. Udržitelnost je prioritou každé fáze vývoje a výroby těchto džínů, od sklizně udržitelné bavlny na polích v Indii a Pákistánu až po použití recyklovaného papíru na etikety Primark Cares.“

„Náš program pro udržitelnou bavlnu je dobrý pro planetu, a navíc mění životy lidem v Indii a Pákistánu. Proto jsem tak nadšená, že tuto bavlnu použijeme na džíny, jednu z našich nejoblíbenějších produktových řad.“

Program vznikl v Pákistánu ve spolupráci se zemědělskými odborníky z CottonConnect a místními nevládními neziskovými organizacemi SEWA (Asociace samostatně výdělečně činných žen) a REEDS (Společnost pro vzdělávání a ekonomický rozvoj ve venkovských oblastech). Program učí zemědělce používat ty nejvhodnější zemědělské techniky. Školení se týká výběru osiva, setí, půdy, vody, pesticidů a ochrany proti škůdcům, jakosti vláken, třídění a skladování sklizené bavlny.

Alison Wardová, CEO Cotton Connect, uvedla:

„Se společností Primark spolupracujeme od spuštění programu v roce 2013. Nejenže zásadně měníme životy zemědělců a jejich rodin ve venkovských společenstvích na výrobu bavlny, ale díky úzké spolupráci s Primarkem a jejich partnery v dodavatelském řetězci se nám podařilo vysledovat bavlnu od zemědělců až k produktům – je to nelehký, ale důležitý krok k větší transparentnosti dodavatelského řetězce.”

Katharine Steward, ředitelka pro etický obchod a environmentální udržitelnost společnosti Primark, uvedla:

„Tyto džíny představují významný krok na cestě za zavedením udržitelné bavlny v celém našem sortimentu. Program má z našeho pohledu tři cíle: napomoct snížení dopadu výroby bavlny na životní prostředí, poskytnout zemědělcům potřebné dovednosti, které zlepší kvalitu jejich živobytí, a nabídnout našim zákazníkům udržitelné produkty za skvělé ceny.“

KONEC

O společnosti Primark

Primark provozuje přes 360 prodejen v 11 zemích: Irsko, Spojené království, Španělsko, Portugalsko, Německo, Nizozemsko, Belgie, Rakousko, Francie, USA a Itálie; a má více než 75 000 zaměstnanců. Primark nabízí vysoce kvalitní módu za dobré ceny, jednoduše řečeno: „Amazing Fashion at Amazing Prices.“

Lidé se často ptají, jak můžeme nabízet skvělé produkty za tak nízké ceny. Je to proto, že ve společnosti Primark děláme některé věci jinak než ostatní společnosti. Neuvidíte nás v televizi ani na billboardech. Produkty prodáváme pouze v kamenných prodejnách – nemáme e-shop ani doručovací síť. Náklady snižujeme tak, že šetříme na maličkostech, například ramínkách nebo cenovkách. A tak můžeme nabídnout skvělé ceny a zároveň se postarat o to, na čem doopravdy záleží.

Snižování dopadu na planetu

Program společnosti Primark na udržitelné získávání bavlny je pouze jednou z částí závazku snížit náš dopad na planetu. Letos zavedeme nový projekt, který umožní zákazníkům přinést zpět staré oblečení a boty, které se použijí k jinému účelu nebo se zrecyklují. V Evropě kromě toho spolupracujeme od roku 2010 s dobročinnou organizací Newlife, která sbírá, třídí a recykluje neprodané zboží a prodejní vzorky z prodejen Primark. Od roku 2014 se hlásíme ke kampani Greenpeace zaměřené na odstranění některých chemických látek z našeho dodavatelského řetězce do roku 2020.

Staráme se o lidi, kteří naše produkty vyrábí

Záleží nám na dobrých životních podmínkách lidí, kteří pro Primark produkty vyrábí. Spolu s dalšími velkými značkami jsme členem iniciativy Ethical Trading Initiative. Ethical Trading Initiative je aliance odborů, značek jako Primark a nevládních neziskových organizací včetně velkých mezinárodních dobročinných organizací. Od roku 2011 jsme hrdým držitelem nejvyššího statusu ETI s názvem „leader“. Také jsme zveřejnili mapu s názvy a adresami dodavatelských továren, které pro Primark vyrábí. Auditoři provádí v dodavatelských továrnách každoročně kontroly, zda nedošlo k porušení našeho Kodexu chování, které vychází z mezinárodně uznávaných pokynů Mezinárodní organizace práce Organizace spojených národů.

¹ 28 096 zemědělců v Indii a Pákistánu dohromady (7 777 v Indii v letech 2013–2018 a 20 319 v Pákistánu od uvedení programu v roce 2018). Do roku 2022 bude v zemědělských metodách udržitelného pěstování bavlny vyškoleno přes 30 000 zemědělců.