Primark se připojil k Německému partnerství pro udržitelné textilie

Irský maloobchodní řetězec PRIMARK se dnes připojil k Německé partnerské spolupráci pro udržitelné textilie (Bündnis für nachhaltige Textilien / Textilbündnis), čímž potvrdil svůj dlouhodobý závazek, který je také cílem Textilbündnis – dosáhnout sociálního, environmentálního a hospodářského zlepšení v celém textilním dodavatelském řetězci.

Jedná se o iniciativu mnoha zúčastněných stran, včetně textilního a oděvního průmyslu, maloobchodníků, odborů a občanské společnosti, která shromažďuje sílu a odborné znalosti svých členů s cílem dosáhnout sociálního, environmentálního a hospodářského zlepšení v celém textilním dodavatelském řetězci.

Paul Lister, který je odpovědný za tým společnosti Primark pro etický obchod a společenskou odpovědnost podniku v mateřské společnosti Primark Associated British Foods plc (ABF), uvedl: „Primark v posledních deseti let usiloval o to, aby zajistil dodržování práv pracovníků v našem globálním dodavatelském řetězci a výrazné zlepšení životů lidí pracujících v oděvním průmyslu na nově vznikajících trzích, protože industrializace přináší nová pracovní místa a příležitosti. Spolupracovali jsme při tom s mnoha organizacemi, včetně Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ), s níž spolupracujeme už pět let v Bangladéši. Členství v Textilbündnis je pro nás dalším logickým krokem a už se těším na aktivní účast v pracovních skupinách.“

Wolfgang Krogmann, generální ředitel Primark v Německu a Rakousku uvedl: „Z členství v Textilbündnis jsme nadšeni. Jedná se o velice důležitou iniciativu. Těšíme se, že v této organizaci pro udržitelné hospodářství zaujmeme aktivní roli, budeme se dělit o zkušenosti, učit se jeden od druhého a zavádět osvědčené postupy.“

Primark různé aliance aktivně podporuje, protože usiluje o zlepšení pracovních podmínek v textilním průmyslu. Od roku 2006 je členem Ethical Trading initiative (ETI) a od roku 2011 je držitelem titulu „lídr“, čímž se dostal mezi 5 % nejlepších členských značek ETI. Společnost je také aktivní v mnoha dalších mezinárodních iniciativách, například ACT (Akce, spolupráce, transformace), což je iniciativa mezinárodních značek a maloobchodníků, výrobců a odborů zabývající se otázkou životního minima v textilním a oděvním dodavatelském řetězci. Od roku 2010 je Primark rovněž členem programu Mezinárodní organizace práce (MOP) Organizace spojených národů a Mezinárodní finanční korporací (IFC) s názvem Better Work, který poskytuje školení, audity a nápravná opatření dodavatelům ve Vietnamu a Kambodži. Primark byl také jedním z prvních maloobchodníků, kteří podepsali Bangladesh Accord on Building & Fire Safety (dohoda o požární bezpečnosti a bezpečnosti staveb v Bangladéši), jejíž členové pracují na udržitelném zlepšení pracovních podmínek v Bangladéšském oděvním průmyslu.

Poznámky pro redaktory

Dceřiná společnost ABF PRIMARK byla založena v Dublinu v roce 1969 a nyní má 299 prodejen v deseti zemích: Spojené království, Irsko, Španělsko, Portugalsko, Německo, Nizozemsko, Belgie, Rakousko, Francie a Spojené státy; a přibližně 60 000 stálých zaměstnanců. První americká prodejna Primark byla otevřena v září 2015 a první italská prodejna by měla být otevřena na jaře roku 2016.

Primark se zaměřuje na mladé zákazníky do 35 let, kteří se zajímají o módu, a nabízí vysoce kvalitní komerční módu za dostupné ceny. Lidé často nerozumí tomu, jak může Primark nabízet „amazing fashion at amazing prices“. Primark dělá některé základní věci, od surovin po uspořádání prodejen, naprosto odlišně od ostatních značek a tím udržuje ceny tak nízké. Primark nemá téměř žádnou reklamu, má ve srovnání s mnoha konkurenčními značkami výrazně nižší marži a šetří nákupem ve velkém množství. 98 % továren, které pro Primark vyrábí, vyrábí produkty i pro další značky, a to malé maloobchodníky i luxusní značky. Zaměstnanci pracující pro dodavatele společnosti Primark dostávají stejnou odměnu bez ohledu na to, pro kterou značku pracují.

Podobně jako oblečení jiných konfekčních módních značek se i naše oblečení vyrábí v zemích jako je Bangladéš, Indie, Pákistán a Čína. Primark má soubor přísných zásad, které mají zajistit, aby továrny dodržovaly práva pracovníků. Tým společnosti Primark pro etický obchod a environmentální udržitelnost tvoří přes 60 odborníků včetně vedoucího pracovníka v Německu, který povede aktivity Primark v Textilbündnis. Tým působí po celém dodavatelském řetězci Primark a stará se o dodržování standardů. Kromě toho každoročně provede přes 2 000 auditů s cílem ověřit, zda se s pracovníky zachází řádně.

V Německu mají prodejny v Brémách, Frankfurtu (2), Gelsenkirchenu, Dortmundu, Hannoveru, Saarbrückenu, Essenu, Berlíně (2), Karlsruhe, Düsseldorfu, Kolíně, Stuttgartu, Krefeldu, Drážďanech, Kaiserslauternu, Braunschweigu a Weiterstadtu.